Rozet Arnhem

• Lichtontwerp, lichtsturing


Gebouw Rozet is het podium voor activiteiten, gericht op maatschappelijke en duurzame ontwikkeling en de creatieve industrie van Arnhem. Lezingen, cursussen, workshops, debatten, presentaties, optredens en tentoonstellingen maken Rozet tot een levendig knooppunt.

Rozet werd in 2016 genomineerd voor de titel ‘Beste gebouw ter wereld’. Rozet is opgenomen in een longlist van 30 genomineerden voor de prestigieuze internationale architectuurprijs georganiseerd door het Royal Institute of British Architects (RIBA). Rozet werd in 2014 door de Nederlandse branchevereniging voor architectenbureaus BNA ook al uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2014. In 2013 werd de bibliotheek verkozen tot Beste Bibliotheek van het jaar in de categorie ‘grote bibliotheken’.


---


Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
Architect: Neutelings Riedijk Architecten
Interieurarchitecten: deMunnikdeJongSteinhauser en Merk X


 Rozet Arnhem - bibliotheek

• Lichtontwerp


De Bibliotheek Arnhem is de grootste ‘bewoner’ van het Cultuurgebouw Rozet. Oriëntatie, leescomfort, een goede uitdrukking van de materialen en een aangenaam lichtniveau waren de uitgangspunten voor het lichtplan. Een lastige opgave gezien het binnenvallende zonlicht wat soms harde lichtcontrasten veroorzaakt.
De zorg die is besteed aan het ontwerpen van een karaktervol en contrastarm lichtbeeld en het gebruik van voor dit project ontwikkelde armaturen dragen bij aan het succes van het interieurontwerp.


 Rozet Arnhem - Erfgoedcentrum

• Lichtontwerp


Het Erfgoedcentrum in Arnhem is een onderdeel van gebouw Rozet. Het nieuwe museum is ontstaan uit de samenwerking van het Historisch museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek met een presentatie over Arnhem en de omgeving van Arnhem aan de hand van objecten en verhalen.In één ruimte zijn een uitgebreide documentatiewand, een tentoonstelling met een groot aantal vitrines, een doorlopende multi-media presentatie en een studiecentrum samengebracht. Het lichtontwerp biedt ruimte aan deze verschillende manieren van gebruik; het middengebied wordt ingetogen belicht terwijl de wanden en het studiegebied juist heel helder zijn.

Belangrijk is de in de vitrines ingebouwde verlichting. Met minuscule spotjes kunnen ook de kleine objecten optimaal en helder belicht worden zonder dat het meer schemerachtige licht in de tentoonstellingszaal wordt verstoord.


 Rozet Arnhem - Restaurant


  • Lichtadvies


De grote zaal Restaurant Momento is in drie delen onderverdeeld; elk deel met een eigen karakter, gekenmerkt door rangschikking en type meubilair, en door de armaturen en het lichtbeeld. Eén kaart, drie sferen.De algemene verlichting in Rozet bestaat onder meer uit een hier speciaal voor ontworpen tegen het plaond geplaatste helder oplichtende koker. Deze koker hebben we ook in Restaurant Momento gebruikt, maar dan in een uitvoering waarbij de kleurtemperatuur aangepast kan worden. Elk armatuur is apart aan te sturen. Zo worden subtiele helderheidsverschillen en lichteffecten aangebracht.


naar boven