De Klassieken: Het Nabije Oosten, Etrusken en Romeinen, de Grieken

• Lichtontwerp


De nieuwe vaste tentoonstelling omvat meerdere zalen waarin de collectie in een nieuwe vormgeving gepresenteerd wordt. De presentaties werden los van elkaar door twee ontwerpers ontwikkeld.

Na overleg met beide ontwerpers ontwerpen we een heel heldere belichting. Hiervoor worden nieuwe spots, met LED als lichtbron, door het museum aangeschaft.
We streefden naar een lichtbeeld waarbij optimale zichtbaarheid van de objecten gecombineerd wordt met een heel genuanceerde belichting. Door schaduwen niet in te vullen en soms zelfs te laten ontstaan wordt de plasticiteit van de beelden benadrukt en ontstaat een zekere mate van dramatiek.

In meerdere opzichten is precisie belangrijk: door met smalle bundels te werken is het mogelijk details in de beelden extra aandacht te geven. Verder gebruiken we lichtbronnen met verschillende kleurtemperatuur: door warmwit en koelwit licht door elkaar te gebruiken werken de presentaties nèt iets ruimtelijker.



De afdeling ‘Archeologie van Nederland’ in het Rijksmuseum van Oudheden geeft aan de hand van een enorme tijdslijn een compleet overzicht van de 300.000 jaar omvattende archeologie van Nederland. Deze tijdslijn is vormgegeven als een manshoog wit lint wat door de ruimte slingert en plaats biedt aan tientallen vitrines, een vijftal speciale kinderopstellingen en vele interactieve projecties. De gehele tentoonstelling omvat meer dan tweeduizend objecten. Veel vitrines worden met minuscule ledverlichting van binnenuit belicht.

Een opvallend element in het lichtontwerp is de lichtlijn voor de algemene verlichting. De gebogen vorm is een reactie op het tijdslint. Het licht in de lichtlijn is dynamisch: lichte en donkere delen schuiven langzaam door de lichtlijn. Hiermee wisselt de uitstraling van de presentatie subtiel: waar het algemeen iets verdonkert lijkt de belichting van objecten en vitrines te intensiveren.


---
Ruimtelijk ontwerp 'Nabije Oosten' en 'Etrusken en Romeinen': Guus Boudestein
Ruimtelijk ontwerp 'Grieken': Jowa
Opdrachtgever: Het Rijksmuseum van Oudheden
Opp: ca. 1000 m2
Realisatie: 2015


naar boven