Ons' Lieve Heer op Solder - het oude huis

• lichtontwerp, ontwikkeling armaturen, lichtsturing


Het fantastische project van de herinrichting van museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft een aantal jaren gevergd. In die tijd werd het oude museum gerestaureerd en werd het naastgelegen pand verbouwd en (ondergronds) samengevoegd met het museum.
Op deze manier werd de vroegere woning met de schuilkerk in z’n geheel museale object, en kon het nieuwe huis ingericht worden voor de ontvangst van de bezoekers met een museumwinkel, kantoorpanden, ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en toiletten. Nu deze functies niet meer verweven zijn is de route in het museum eenvoudiger en zal de slijtage van het drukbezochte museum minder zijn.

Voor beide projecten maakten we het lichtplan.

De Schuilkerk


Voor het pand met de museale woning, de schuilkerk en de priesterwoning hebben we het historische lichtbeeld als uitgangspunt genomen. Dit betekent dat het licht in alle vertrekken zoveel mogelijk overeenkomt met de situatie zoals die in de 17e, 18e, of 19e eeuw geweest zou zijn. In nauwe samenwerking met vormgever Theo Tienhooven hebben we kaarsen gemaakt, olielampjes, gaslampen.
In het historische lichtbeeld worden bezoekers vaak met schaduw of schemer geconfronteerd. We gebruiken alleen bij hoge uitzondering aanvullende verlichting.

De aanleg van de elektrische bekabeling was een enorme uitdaging: ook de muren behoren immers tot het onaantastbare historische monument. Gelukkig werden steeds weer kieren en spleten gevonden om de snoeren in weg te werken.

Al het licht in het museum wordt op afstand bediend. Alle lichtbronnen zijn dimbaar en aan de hand van het tijdstip en het weer wordt een passende instelling van het licht gekozen.

---
Restauratie-architect: Frederik Franken (Bureau voor Bouwhistorisch onderzoek en Restauratie)
Projectleider museale presentaties: Theo Tienhooven
Belichters: Anja Nagelkerke, Martijn Schutte, Tim Blom
Fotografie: Mike Bink
Opdrachtgever: Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Realisatie: 2015 (eindoplevering)


naar boven