Museum Huis van Gijn

• Lichtontwerp, interpreteren van klassieke lichtbronnen en omzetten naar LED, lichtsturing


In museum Huis van Gijn in Dordrecht is het soms donker. Bij de vernieuwing van de verlichting is ervoor gekozen het historische lichtbeeld zo veel mogelijk te behouden. De vernieuwing hield in dat halogeen- en halogeenlampjes vervangen werden. We vervingen ze voor led. Alle armaturen zoals gaslampen, lichtkronen met kaarsen, blakers, olielampen hebben zo een nieuwe lichtbron gekregen.Heel sporadisch is een extra lichtbron of armatuur toegevoegd. Meestal konden deze mini-spotjes in een kast of achter een plankje worden weggewerkt.

De verschillen in lichtsoort zijn intact gebleven: kaarslicht oogt nu eenmaal warmer dan gaslicht. Het historische karakter van de lichtbron is zo goed mogelijk benaderd. Omdat de techniek achter LED anders is dan bij halogeen zijn voor alle lampen en kandelaars speciale (en zonder uitzondering reversibele) aanpassingen gemaakt.

Bij de vernieuwing is nog een ander modern element toegevoegd: lichtsturing. Het is nu mogelijk om alle verlichting aan en uit te schakelen en te dimmen. Bij helder weer hoeven de kaarsen immers niet te branden…

---
Opdrachtgever: museum Huis van Gijn
Belichters: Anja Nagelkerke en Martijn Schutte
Fotografie: Mike Bink


naar boven