Museon - One Planet

• lichtontwerp, armaturenselectie, sturing


De herinrichting van de vaste presentatie van het Museum is een omvangrijk project. Northern Light ontwerpt een tentoonstelling met als thema de presentatie van 17 Sustainable Development Goals van de VN, met de titel One Planet. De SDG's hebben elk hun eigen tafel met spellen, schermen, objecten.

Het lichtplan werkt op verschillende niveau's: elke presentatietafel heeft z'n eigen licht, de vitrines met de museale collectie worden uitgelicht en we ontwerpen een ruimtelijk lichtbeeld waarin de kolommen zacht en met wisselende kleuren worden aangelicht. Het gemak waarmee de bezoeker zich in de ruimte oriënteert krijgt veel aandacht. We voegen we een blauw oplichtende lijn aan toe die zich door de ruimte slingert en de uithoeken van de tentoonstellingsruimte met elkaar verbindt.Bijzonder is het gebruik van bluetooth voor dimmen en aansturen van spots. Er hoeft dus alleen infra voor de voeding aangelegd te worden. De bluetooth-techniek is voortdurend in ontwikkeling waarmee nieuwe toepassingen beschikbaar komen; in de nabije toekomst zal bluetooth bijvoorbeeld een rol krijgen bij nieuw te ontwerpen spellen.

Het Museon is met zo'n 400 spots met bluetooth mondiaal het meest omvangrijke project wat met deze techniek is uitgevoerd.

Met het nieuwe lichtplan moest ook een reductie van het stroomverbruik bereikt worden. Daarin zijn we geslaagd. Het verbruik ging van 13 kW terug naar 4,8 kW.

---
Opdrachtgever: het Museon
Tentoonstellingsontwerp: Northern Light en Concern
Projectleiding: het Museon
Belichters: Anja Nagelkerke en Martijn Schutte
Realisatie van de slinger: Nelissen Decorbouw
Fotografie: Mike Bink
Oppervlakte: ca 1400 m2
900 armaturen, deels bluetooth, deels dmx. Meerdere lichtscènes en automatische lichtwisselingen.
Gerealiseerd in 2016


naar boven