Jeroen Bosch - visioenen van een genie

• Lichtontwerp


De 500e sterfdag van Jheronimus Bosch is aanleiding voor het samenstellen van een overzichtstentoonstelling waarvoor het grootste deel van zijn werk bijeengebracht wordt. Veel schilderijen zijn speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd. De stukken zijn zonder uitzondering waardevol en kwetsbaar. De belichting voldoet aan de strengste eisen.

Het was de bedoeling om altijd en overal, ondanks de verwachte drukte optimaal kijkgenot te bieden. De besprekingen over tentoonstellingsontwerp en lichtontwerp zijn al in een vroeg stadium begonnen. In het ontwerp van Opera Amsterdam zijn de schilderijen met flinke tussenruimtes steeds in een eigen vitrine geplaatst, tegen de wanden of soms in een vitrine die vrij staat zodat men eromheen kan lopen. We konden de werken van dichtbij en heel precies belichten.

We hebben het niveau van de algemene verlichting laag gehouden. Alle aandacht gaat naar de individuele werken die ondanks het lage lichtniveau in hun vitrines lijken te stralen.Winnaar Global Fine Art Award 2016

Het Noordbrabants Museum is met de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie winnaar geworden van de Global Fine Art Award 2016 in de categorie ‘Best Renaissance, Baroque, Old Masters, Dynasties – solo artist’.
Winner Global Fine Art Award 2016

Met de Bosch-tentoonstelling is Het Noordbrabants Museum het eerste Nederlandse museum dat deze prijs wint. Ook de publieksprijs de Youniversal award waar mensen online voor konden stemmen, ging naar Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado.

Al eerder won de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie de titel EuroNederlander van het Jaar en Apollo Award ‘Exhibition of the Year 2016’.


---
Opdrachtgever: het Noord-Brabants museum
tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam
Oliemannetje: Hans Frings
Belichters: Anja Nagelkerke en Martijn Schutte
Fotografie: Mike Bink


naar boven