Hermitage St. Petersburg

Het Winterpaleis en de Hermitage in 1917


Overal ter wereld wordt de Russische revolutie van 1917 herdacht. In Sint Petersburg opende op 25 oktober 2017 een tentoonstelling in het Winterpaleis van de Hermitage, een eeuw nadat de bolsjewieken de macht overnamen. Het Winterpaleis speelde een cruciale rol bij deze gebeurtenissen. Bureau Caspar Conijn werd uitgenodigd om de historische tentoonstelling over het Winterpaleis ten tijde van de revolutie vorm te geven. Caspar Conijn is hiermee trouwens de eerste buitenlandse ontwerper die een tentoonstelling in de Hermitage maakt.

Conijn heeft een ontwerpteam samengesteld met Roderik van der Weijden als architect, Lawrence de Graaff als art-director en Heske Dam als projectmanager. Wij hebben het lichtontwerp voor de tentoonstelling gemaakt.De tentoonstelling strekt zich uit over een aantal zalen. Op monumentale voorzetwanden worden enorme uitvergrotingen van historische foto's getoond. In de wanden zijn vitrines ingebouwd. Op verschillende plaatsen worden historische filmfragmenten geprojecteerd. De wanden bedekken de wanden van de zalen maar gedeeltelijk; op veel plaatsen is op de bijzondere historische architectuur zichtbaar.
Een bijzondere toevoeging is het gebruik van dynamische verlichting: het algemene lichtniveau varieert heel traag en een paar keer per uur gloeien de tussenruimtes tussen de voorzetwanden zacht op in rood licht.

In de tentoonstellingsruimtes was alleen centrale belichting aanwezig in de vorm van luchters. De voor het museum gebruikelijke extra verlichting bestond uit een extra halogeenspotje. Daarom was de aanleg van een geheel nieuwe installatie en de aanschaf van een groot aantal spots noodzakelijk. Het museum ondersteunde het plan volledig, zonder ook maar op een enkel detail af te dingen.

In de 13 meter hoge zalen is de projectieafstand meestal erg lang. Om toch met grote precisie te kunnen belichten gebruikten we spots met heel nauwe bundels.


---
Concept, ruimtelijk - en grafisch ontwerp:
Bureau Caspar Conijn in samenwerking met
Roderik van der Weijden en Lawrence de Graaff
Projectmanagement: Heske Dam

Belichters in St. Petersburg:
Varja Klosse (de Toneelschuur) en
Ron Beers (Hermitage Amsterdam)
Oppervlak: ca 4200 m2
Aantal spots: ca 900 stuks
Alle lichtbronnen LED
Theaterlicht: washlights en yokespots, DMX sturing loopt volautomatisch vanuit een blackbox.


naar boven