European Patent Office

• Lichtontwerp


Het European Patent Office is het grootste Europese octrooibureau. In de vestiging in Rijswijk wordt regelmatig plaats geboden aan grote congressen. Met broadcast videoverbinding kan er tegelijk met vestigingen elders in Europa vergaderd worden.

Het oorspronkelijke lichtplan voor het auditorium bestond uit een hoeveelheid halogeenspotjes en was niet meer toereikend.
Aan het nieuwe lichtplan lagen verschillende wensen ten grondslag: verhogen van het lichtniveau, terugdringen van stroomverbruik, realisatie van een lichtbeeld met lagere contrasten, afstemming op videobroadcasting, reductie van onderhoudskosten, gebruik van verschillende instellingen waarmee ondersteuning van verschillende activiteiten mogelijk wordt zoals grote congressen, kleinere presentaties, evenementen met optredens.Het oorspronkelijke lichtplan voor het auditorium bestond uit een hoeveelheid halogeenspotjes en was niet meer toereikend. Aan het nieuwe lichtplan lagen verschillende wensen ten grondslag: verhogen van het lichtniveau, terugdringen van stroomverbruik, realisatie van een lichtbeeld met lagere contrasten, afstemming op videobroadcasting, reductie van onderhoudskosten, gebruik van verschillende instellingen waarmee ondersteuning van verschillende activiteiten mogelijk wordt zoals grote congressen, kleinere presentaties, evenementen met optredens.

Na een intensieve periode van ontwerp en proefopstellingen is een lichtplan gemaakt waarin aan alle wensen tegemoet wordt gekomen. Om een heel secure belichting mogelijk te maken is elke lichtbron apart te regelen. De verschillende lichtstanden zijn voorgeprogrammeerd en worden met een druk op de knop opgeroepen.

Voor het maken van lichteffecten op wanden en kolommen, en voor het inpassen van de nieuwe armaturen in de oude sparingen zijn voor dit project bijzondere armaturen ontwikkeld.

---
Opdrachtgever: European Patent Office
Fotografie: Mike Bink


naar boven