Museum Bisdom van Vliet

• Lichtontwerp voor stijlkamers en historische kostuumvitrine


Museum Bisdom van Vliet is gevestigd in het voormalige woonhuis van Paulina Bisdom van Vliet, laatste afstammeling van een regentenfamilie uit Haastrecht. Zij bepaalde dat na haar dood niets aan de inrichting van het huis gewijzigd mocht worden. Het fin-de-siècle meubilair, de gordijnen, de tapijten, het behang zijn inderdaad nog ongewijzigd.



Eén van de uitgangspunten voor het lichtplan is het intact laten van het interieur zoals dat bij daglicht wordt gepresenteerd. De bezoeker neemt de stijlvolle kamers waar zoals Paulina Bisdom van Vliet er leefde.

Het museum heeft ervoor gekozen de technische ingrepen zoveel mogelijk te beperken. Kaarsenkronen en de kandelaars zijn daarom niet geëlektrificeerd en de toevoeging van kunstlicht is beperkt tot het accenturen van enkele objecten. Niet de museale waarde van de individuele objecten is de leidraad, maar het historische beeld van de indrukwekkende vertrekken.

kostuumvitrine
De kostuums maken stuk voor stuk deel uit van een uiterst kwetsbare verzameling kledingstukken. De oorspronkelijke kostuumvitrine is volledig gerestaureerd. Dit maakte het mogelijk een passende belichting te ontwerpen. Het licht is heel precies te dimmen, en zo ingesteld dat ’t alleen brandt wanneer er bezoekers binnen zijn. Hierdoor is de lichtbelasting minimaal – nog lager dan de museale richtlijnen voorschrijven.


---
Opdrachtgever: Museum Bisdom van Vliet
Ontwerp kostuumvitrine: Sjouk Hoitsma


naar boven