Projecten uit het verleden



Projecten die al wat langer geleden gerealiseerd werden maar het noemen waard zijn.
 


Friesland Campina

Voor Friesland Campina Research and Development ontwerpt Tinker een dynamische en interactieve Visitors' Experience: onderzoeksmethoden en productontwikkeling worden inzichtelijk gemaakt voor relaties. Speels en theatraal. Wij maakten het lichtontwerp.
 


Timberland

Lichtontwerp voor de nieuwe uitstraling van schoenenmerk Timberland. Alle winkels worden volgens het nieuwe recept aangepast. Architect: Alexandra Dietzsch.
 


Schateiland Boerhaave

Lichtontwerp voor een interactieve tentoonstelling in Museum Boerhaave. Tentoonstellingsontwerp: Platvorm (Taco de Bie). Opdrachtgever: museum Boerhaave.
 


Jachthuis St. Hubertus

Lichtadvies bij de restauratie van het jachtslot. De oorspronkelijke armaturen worden gehandhaafd; nieuwe, duurzame lichtbronnen en een nieuwe infrastructuur zijn nodig. Architect: Architectenbureau Fritz. Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst.
 


Letterkundig Museum

Lichtontwerp voor het Panthéon, de canon van de 100 belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied. De kracht van de presentatie zijn de vele videoschermen en een grote vitrine met brieven. Vormgeving: Opera Amsterdam. Opdrachtgever: het Letterkundig Museum.
bekijk Het Panthéon
sluit Het Panthéon


Canon van de 100 belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Een prachtige verzameling van handschriften, brieven en video's en geluidsbanden.

Bijzonder is een opstelling waarin complete briefwisselingen gevolgd kunnen worden.

De kracht van de presentatie zijn de vele videoschermen en de grote vitrine met brieven. De papieren objecten zijn zonder uitzondering uiterst kwetsbaar. De lichtniveau's zijn daarom laag. De grote vitrine wordt van binnenuit belicht, met voor dit doel geproduceerde minuscule ledspotjes.


---




Tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam
Concept en projectleiding: Joris Kwast
Fotografie: Mike Bink
Opdrachtgever: Het Letterkundig museum
Oppervlakte: 600 m2


 


Letterkundig Museum

Lichtontwerp voor de vaste tentoonstelling Papiria, een literair landschap. Hier maken de kinderen een ontdekkingstocht. Afhankelijk van de activiteiten verandert het licht. Vormgeving: Platvorm (Taco de Bie). Opdrachtgever: het Letterkundig Museum.
bekijk Kinderboekenmuseum, Den Haag (Kinderboekenmuseum)
sluit Kinderboekenmuseum, Den Haag (Kinderboekenmuseum)


In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met literatuur. In de vaste tentoonstelling Papiria is een literair landschap ontstaan, compleet met bergen en dalen, en met grotten. In deze grotten maken de kinderen een ontdekkingstocht en spelen ze spelletjes waarbij ze de gemene Inktvraat moeten bestrijden.



De grotten zijn erg verschillend en veelal voorzien van typografisch materiaal. Wisselende lichtkleuren geven de grotten hun eigen karakter. Licht en audivisuele media zijn interactief met de spellen en met de aanwezigheid van de kinderen.

---
Tentoonstellingsontwerp, grafisch ontwerp:
Taco de Bie, Platvorm
Concept en productie: Annelie Grob, Grob Enzo
Interactives: IJsfontein
Mediasturing: Rapenburg Plaza
Pepper's Ghosts: Dick Mus
Opdrachtgever: Het Letterkundig Museum

Fotografie: Mike Bink


 


Het Verkadepaviljoen, Zaandam

De industriële machinelijnen van Verkade (koekjes, chocola, waxinelichtjes) worden in een theatrale en museale opstelling gepresenteerd.
 


Gemeentelijk Museum Breda

Lichtontwerp voor de vernieuwing van het Museum voor Grafische Vormgeving in Breda, tegenwoordig Stedelijk Museum Breda. Bij de complete herinrichting werden aan het oorspronkelijke gebouw uit 1643 en de artotheek uit 1991 onder meer zes nieuwe tentoonstellingszalen toegevoegd. Architect: Hans van Heeswijk, Vormgeving: Kinkorn.
 


Europaweg Zoetermeer

Het gebouw waarin een ministerie was gevestigd krijgt een nieuwe bestemming. Een grote (70.000 m2) en ingrijpende verbouwing is nodig. Wij mogen het lichtplan én een aantal armaturen ontwerpen. Architect: De Architectencombinatie Bos, Rossdorf, Wiebing.
 


TwentseWelle

Het nieuwe museum De Twentse Welle beschikt over een enorme collectie natuurhistorische en volkenkundige objecten, die voor een deel in een grote vitrine - het open depot worden geëxposeerd. Wij maakten het lichtontwerp. Opdrachtgever: museum TwentseWelle. Gerealiseerd in 2008.
bekijk TwentseWelle
sluit TwentseWelle


Museum De Twentse Welle beschikt over een enorme collectie natuurhistorische en volkenkundige objecten, die voor een deel in een grote vitrine - een van de grootste in Europa - worden geëxposeerd. Met deze objecten en met andere opstellingen in de zalen wordt 'het verhaal van Twente' verteld.

Het museum is ondergebracht in oude fabriekshallen met zogenaamde sheddaken. Het hanteren van het daglicht kreeg daarom veel aandacht. De meeste objecten in de grote vitrine zijn voornamelijk met led verlichting belicht.



Bijzonder is de lichtdynamiek in de vitrine: in een traag tempo veranderen de kleuren op de achtergrond, terwijl de belichting van de objecten in de vitrine verandert onder invloed van het aantal bezoekers wat langs de vitrine loopt.

Alle verlichting werd met LED uitgevoerd.
In 2008 was dat behoorlijk uniek.

---
Architect: SeArch / Uda Visser
Tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam
Pepper's Ghosts: Dutch Igloo
Opdrachtgever: Museum TwentseWelle
Realisatie: 2008

Fotografie: Mike Bink


 


Museum Catharijneconvent

Bij de verbouwing van het Catharijneconvent werden de tentoonstellingsruimtes met de vaste collectie opnieuw ingericht. Tentoonstellingsontwerp: Kinkorn. Een deel van het museum werd ingericht voor de permanente tentoonstelling: Feest! Weet wat je viert. Tentoonstellingsontwerp: Platvorm. We maakten het lichtontwerp voor de gehele verbouwing, en in de jaren daarna nog voor ettelijke tentoonstellingen. Opdrachtgever: museum Catharijneconvent.
 


Artotheek Den Haag

Lichtontwerp en lichtsturing voor de herinrichting van een artotheek. Architect: De Architectencombinatie, Den Haag. Opdrachtgever: de artotheek.
 


Museum Naturalis

Sinds 2003 hebben we voor een groot aantal tentoonstellingen, zowel de grote publiekstrekkers als de kleinere tijdelijke tentoonstellingen, het lichtontwerp gemaakt of ondersteuning gegeven met advies.
 


Panta Rhei

Lichtontwerp voor bedrijfspand Paddington in Culemborg. Architect: Alexandra Dietzsch. Opdrachtgever: eigenaar gebouw Panta Rhei.
 


Amsterdam Museum

Lichtontwerp voor verschillende tentoonstellingen in het Amsterdam Museum, o.a. Dansen in Amsterdam en Spellen (ontwerp: Jaap de Groote), Liefde te koop (ontwerp: Lies Ros), Stadse Beesten (ontwerp: Ars Longa)
 


Muziekgebouw aan 't IJ

De verlichting in de grote zaal van het nieuwe Muziekgebouw aan het IJ wordt bijzonder: indirect gekleurd licht wat in velden zoals bij een dambord kan oplichten. Wij adviseren bij ontwerp, realisatie en sturing. We maken ook het plan voor de zaalverlichting, de trappen en het restaurant. Architect: 3xN. Opdracht: Muziekgebouw aan het IJ.
 


Tropenmuseum

Lichtontwerp voor tentoonstellingen in het Tropenmuseum: over Senegal (kokobo, kokoto) (ontwerp: Jan van der Wal) en over Iran (ontwerp: Daniël Ament).
 


Domkerk Utrecht

Lichtontwerp voor de Domkerk. Het noorder transept wordt ingericht voor reguliere diensten. We ontwerpen royale hanglampen waarmee verschillende sferen gemaakt kunnen worden. Opdrachtgever: Domkerk Utrecht. Gerealiseerd in 2004.
 


Rijksmuseum VOC

Lichtontwerp voor een tentoonstelling over de VOC periode met veel kunstschatten. Tentoonstellingsontwerp: Platvorm, Taco de Bie. Opdrachtgever: het Rijksmuseum. Gerealiseerd in 2002.
 


Spoorwegmuseum

Lichtontwerp voor een deel van het nieuwe Spoorwegmuseum: 'De Grote Ontdekking'. Ontwerp: Jaap Verburg / Kloosterboer Decor. Opdrachtgever: Spoorwegmuseum. Gerealiseerd in 2003.
 

















naar boven