Voltooid in 2014

 


Kasteel Heeswijk

Op uitnodiging van Kasteel Heeswijk hebben we een masterplan geschreven voor de verbetering van de verlichting: het omzetten van kaarslicht naar kunstlicht met (zo veel mogelijk) het behoud van het historische lichtbeeld. Een aantal vertrekken werden volgens het masterplan verbeterd. De Chinese kamer is er een van de pronkkamers. Opdrachtgever: Kasteel Heeswijk.
 


Museum Naturalis: Delfts Goud

De TU van Delft droeg haar collectie van 80.000 mineralen en ertsen aan Naturalis over. De meest bijzondere stukken werden tentoongesteld. Wij maakten er het lichtplan voor. Opdrachtgever: Museum Naturalis.
 


Woning

Het lichtplan voor deze woning is in wezen heel eenvoudig: opgebouwd uit tientallen kleine, identieke spotjes die in de doorlopende plafonds van de verschillende kamers in het plafond zijn opgenomen. Opdrachtgever: particulier.
 


Museum Oud Amelisweerd (Europa Nostra Award 2016)

Buitenplaats Oud-Amelisweerd is een historische buitenplaats. Het gebouw, oorspronkelijk een woning, behoort tot de top-100 van de Rijksmonumenten. Het werd door SODA (Ronald Buïel en Jorrit Noyons) en BBOR (Krijn van den Ende) gerestaureerd. Wij mochten het lichtontwerp maken.
 


Noordbrabants Museum, Brabantzaal

In de Brabantzaal in het Noordbrabants Museum wordt het verhaal van Brabant gepresenteerd. De presentatie beslaat zes periodes vanaf de middeleeuwen. Er is veel aandacht voor het werk van Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. Opdrachtgever: Het Noordbrabants Museum.
 


Nationaal Veiligheidsinstituut

Lichtontwerp voor het Veiligheidsmuseum PIT in Almere, waar de historie van politie, brandweer en ambulance wordt gepresenteerd. In een interactief museum maakten we een theatraal en dynamisch lichtplan. Tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam. Opdrachtgever: het Veiligheidsmuseum.
 


Rozet, Arnhem, Erfgoedcentrum

Het Erfgoedcentrum in Arnhem is een samenwerking tussen het Historisch museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek met een presentatie over Arnhem en de omgeving van Arnhem aan de hand van objecten en verhalen. Opdrachtgever: gemeente Arnhem.
 


Airborne museum, Oosterbeek

De tentoonstelling 'Van huis en haard' in het Airbornemuseum gaat in op de evacuatie van de bevolking van Arnhem die in 1944 op bevel van het Duitse opperbevel plaatsvond. Ontwerp: Taco de Bie, Platvorm. Wij maakten het lichtontwerp. Opdrachtgever: Airbornemuseum 'Hartenstein'.
 


Senaatszaal, Universiteit van Utrecht

Voor de Senaatszaal hebben we een lichtplan ontwikkeld waarbij we de portretten belichten als museale collectie, terwijl de zaal voorzien is van een veelzijdige verlichting die gemakkelijk aan verschillend gebruik aangepast kan worden zoals bij promoties, concerten en recepties. Opdrachtgever: Universiteit van Utrecht
bekijk Senaatszaal
sluit Senaatszaal


• lichtontwerp


De Senaatszaal in het Universiteitsgebouw in Utrecht heeft een historisch en prominent karakter. Op deze plaats vinden sinds jaar en dag promoties en recepties plaats, omringd door de portretten van de vele rectors.

Voor de Senaatszaal hebben we een lichtplan ontwikkeld waarbij we de portretten belichten als museale collectie, terwijl de zaal voorzien is van een veelzijdige verlichting die gemakkelijk aan verschillend gebruik aangepast kan worden zoals bij promoties, concerten en recepties.

De mogelijkheden om bouwkundige aanpassingen door te voeren waren beperkt. We hebben veelvuldig overleg gevoerd met Monumentenzorg.

Bij het ontwikkelen van het plan werkten we nauw samen met interieurarchitect Christel Kleijnen van de Universiteit van Utrecht.


---
Interieurarchitect: Christel Kleijnen (UU)
Belichter: Martijn Schutte
Fotografie: Mike Bink
Opdrachtgever: Universiteit van Utrecht
Gerealiseerd: 2014


 

naar boven