Ons bureau

Op ons bureau maken we lichtontwerpen.

Dit doen we voor verschillende opdrachtgevers die over het algemeen uit de omgeving van kunst, cultuur en architectuur afkomstig zijn. We maakten inmiddels veel ontwerpen voor tentoonstellingen en musea, voor theatervoorstellingen en voor een keur van eigentijdse en historische bouwkundige projecten. Lichtontwerpen is werken in teamverband: we werken graag samen met andere vormgevers, tentoonstellingsontwerpers, architecten, enz.

Liefde voor licht is onze motivatie. Het gaat in onze projecten vaak om de relatie tussen licht en ruimte waarbij de bezoeker of toeschouwer een centrale plaats inneemt. Licht kan sturen en vertellen en op allerlei manieren bijdragen aan het intensiveren van de beleving of versterken van de focus op het verhaal.

Onze ontwerpen zijn net zo verschillend als onze projecten. Het licht kan eenvoudig zijn of complex; dynamische, interactieve belichting komt regelmatig voor, of de combinatie van kunstlicht en daglicht of het heel secuur belichten van kwetsbare materialen zoals in museale projecten. Onze lichtontwerpen worden vaak gekenmerkt door een theatrale benadering waarbij het licht ‘werkt’.

De context van de opdracht en het team zijn mede bepalend voor onze werkwijze. Teamwerk is nodig om een lichtplan goed in een bouwkundig project op te nemen. Wanneer een project uiteindelijk z’n voltooiing nadert is het altijd uniek. De totstandkoming is dan opnieuw een proces met een eigen karakter geweest.


ons team
De leiding van de studio is in handen van Joost de Beij. Na afgestudeerd te zijn als tekenleraar ontwikkelde hij zich als lichtontwerper voor theatervoorstellingen. Tentoonstellingen, musea en architectuur volgden. De laatste jaren worden in toenemende mate lichtontwerpen voor historische gebouwen gevraagd.

Joost de Beij geeft met regelmaat gastlessen en workshops, onder meer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (Master Interieurarchitectuur) en de Reinwardt Academie in Amsterdam.

Tot de vaste kern van het bureau behoren Ingrid Klein, Wies Broos en Marlies Witters. Ingrid studeerde architectuur aan de TU in Delft en is assistent-ontwerper. Wies is afgestudeerd aan de Lighting Design Academy. Ze ondersteunt ons op het bureau, ze doet onderzoek en tekent de lichtplannen. Marlies draagt zorg voor de boekhouding en de projectadministratie.

Wanneer projecten gerealiseerd worden werken we op locatie meestal met een kleine groep van lichttechnici die als dat nodig is al vroeg bij een project betrokken worden. Soms trekken we andere specialisten aan zoals een programmeur of een projectleider.


naar boven